Το «κοινωνικό» τιμολόγιο της ΔΕΗ PDF Print E-mail

Απασχολεί καιρό τώρα τον τύπο η εξαγγελία για την καθιέρωση «κοινωνικού» τιμολογίου για τα φτωχά νοικοκυριά.

Ασφαλώς κανένας δεν μπορεί να έχει γενικά αντίρρηση για την έκφραση αλληλεγγύης στους ασθενέστερους οικονομικά συμπατριώτες μας. Το θέμα είναι η απάντηση σε ερωτήματα όπως σε ποιους τομείς και με ποιους τρόπους εκφράζεται αυτή η αλληλεγγύη και ποιος σε τελική ανάλυση πληρώνει το μάρμαρο.

 

Στην προκείμενη περίπτωση η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, που ευτυχώς λόγω του μονοπωλιακού (για λίγο ακόμα) χαρακτήρα της και της αναγκαιότητας του ρεύματος δεν έχει «κατορθώσει» μέχρι σήμερα το πολιτικό σύστημα να κάνει την επιβίωσή της εξαρτημένη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό σημαίνει ότι τα όποια «κοινωνικά» ή «παραγωγικά» ειδικά τιμολόγια της τα πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές ρεύματος σε πρώτη φάση και σε δεύτερη οι μέτοχοι.

Λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα πληρώνουν το ρεύμα με έκπτωση.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα χωρίς να έχει σημασία η απόλυτη ακρίβεια των στοιχείων. Ένα ζευγάρι με εισόδημα έως 7.000€ θα πληρώνει με το κοινωνικό τιμολόγιο την ίδια στιγμή ένα άλλο ζευγάρι με εισόδημα 7.000,01€ όχι μόνο εξαιρείται του «ευεργετήματος» αλλά καλείται να πληρώσει και το «κοινωνικό» τιμολόγιο του προηγούμενου, αφού για να πληρωθούν τα σπασμένα και όχι μόνο την ίδια στιγμή ανακοινώνεται μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των τιμολογίων.

Και βεβαίως θα υπάρχει και έμμεση επιβάρυνση αφού η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα αυξήσει τον πληθωρισμό. Μάλιστα μέσα από την αύξηση του πληθωρισμού θα επιβαρυνθούν και οι υποτιθέμενοι δικαιούχοι του «κοινωνικού» τιμολογίου ενώ για τους μετόχους τα κέρδη από την αύξηση των τιμολογίων θα υπερκαλύψουν το κόστος της υποτιθέμενης κοινωνικής πολιτικής.

Αλλά ας έρθουμε τώρα και σε ένα άλλο συναφές ζήτημα. Πως πιστοποιούνται οι δικαιούχοι της παροχής; Μα με το εκκαθαριστικό της εφορίας. Σύμφωνα όμως με δήλωση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα εσόδων του υπουργείου οικονομικών η παραοικονομία ανέρχεται στο 40% του ΑΕΠ περίπου και σύμφωνα με άλλα στοιχεία που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας 7 με 8 περίπου στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από το όριο του αφορολόγητου.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι από την φύση της απασχόλησής τους και των πηγών των εισοδημάτων τους μπορούν να τα αποκρύψουν από την εφορεία. Έτσι έχουμε εμπόρους, γιατρούς, δικηγόρους, κλπ όχι μόνο να μην αποδίδουν ΦΠΑ που έχουν εισπράξει για λογαριασμό του κράτους όχι μόνο να μην πληρώνουν το φόρο που αντιστοιχεί στα εισοδήματα τους αλλά επιπλέον και κατά περίπτωση να εισπράττουν και κοινωνικά βοηθήματα π.χ. στεγαστικό επίδομα για παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Έτσι λοιπόν αυτή η μεγάλη αύξηση τιμών επιχειρείται να καλυφθεί πίσω από τα υποτιθέμενα κοινωνικά τιμολόγια και αυτό έχει ήδη επιτευχθεί με τη βοήθεια μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ.

Βεβαίως το έργο το έχουμε ξαναδεί, όταν προκειμένου να καλυφθεί η υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων του ΟΤΕ εν όψει της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, μας έκαναν πλύση εγκεφάλου για το πόσο φθηνά θα μπορούσαμε στο εξής να μιλάμε με την Αυστραλία και άλλους εξωτικούς προόρισμους!

Επειδή μάλιστα, προς το παρόν το ενδιαφέρον είναι μικρό, η Διοίκηση της ΔΕΗ σκέπτεται να προχωρήσει σε διαφημιστική καμπάνια υπέρ του μέτρου. Αν αναρωτιέστε για το ποιος θα ποιος θα πληρώσει το βαρκάρη (τη διαφήμιση) κοιταχτείτε στον καθρέπτη. Αν αναρωτιέστε για το ποιος θα εισπράξει ανοίξτε την τηλεόραση σας. Αν ακόμα αναρωτιόμαστε αν μας θεωρούν κορόιδα, σίγουρα είμαστε.

Αντώνης Αντωνάκος

1/11/2010