Ομολογία από επίσημα χείλη και εύλογες απορίες αδαών.

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε από επίσημα χείλη για το φαινόμενο και την δραματική έκταση της παραοικονομίας και της διαφυγής φορολογικών εσόδων.

Τελευταία επιβεβαίωση η ομιλία του κυρίου Δ. Γεωργακόπουλου Γ. Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και τέως Υπουργού στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, (σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 19/5/2010), που ανέβασε την παραοικονομία στο 40% περίπου του Α.Ε.Π. και την μη καταβολή φόρων της τάξεως των 25 έως 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δηλαδή με λίγα λόγια μια ομολογία ότι, αν υπάρξει είσπραξη αυτών των φορολογικών εσόδων, όχι μόνον δεν θα υπάρχει πλέον έλλειμμα αλλά αυτομάτως ο προϋπολογισμός θα γίνει πλεονασματικός.

Η ύπαρξη της παραοικονομίας ασφαλώς και δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο και είναι ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, αν όχι το πιο χαρακτηριστικό, φαινόμενα της στρεβλής και ελλειμματικής λειτουργίας του κράτους, με τις ευθύνες να βαρύνουν όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτή την στιγμή όμως, με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να υφίστανται αιματηρές θυσίες με τις περικοπές μισθών και συντάξεων και με την αύξηση των εμμέσων φόρων, είναι απόλυτα προκλητικό εκείνοι που πλουτίζουν φοροδιαφεύγοντας να εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Και βέβαια η ανάδειξη μεμονωμένων περιπτώσεων σύλληψης της φοροδιαφυγής μόνο επικοινωνιακή αξία έχει και μόνο για την Κυβέρνηση.

Αυτό που περιμένουν οι πολίτες να δουν, πέρα από τις προπαγανδιστικές αλχημείες, είναι πόσα από τα, κατά την κυβέρνηση πάντα, 25 – 30 δισεκατομμύρια που φοροδιαφεύγουν θα εισπραχθούν.

Και βέβαια μιλάμε μόνο για τα διαφυγόντα έσοδα ενός έτους.

Γιατί, σύμφωνα με τους αριθμούς της κυβέρνησης πάντα, τα 25 – 30 δις. αντιστοιχούν στο 10 – 12% του Α.Ε.Π., άρα και με δεδομένο το ύψος του Δημοσίου Χρέους τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα της προηγούμενης δεκαετίας αντιστοιχούν στο ύψος του χρέους της χώρας.

Αντώνης Αντωνάκος

25/5/2010