Προεδρικές καντρίλιες.

Ένας από τους σημαντικούς σταθμούς της Μεταπολίτευσης ήταν η οριστική επίλυση του πολιτειακού, το οποίο κατ’ επανάληψη στο παρελθόν είχε αποτελέσει την αίτια –σε ορισμένες περιπτώσεις, απλώς την αφορμή- για εθνικούς διχασμούς και επώδυνες περιπέτειες.

Το πολίτευμα απέδειξε με το πέρασμα του χρόνου την αντοχή του, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις η Π.τ.Δ. αντιμετωπίσθηκε με αμοραλισμό και ανευθυνότητα. Η πλέον θλιβερή περίοδος του θεσμού ήταν ασφαλώς εκείνη του «Κυρίου Προέδρου», ο οποίος «εξελέγει δημοκρατικά» με τα αμφισβητούμενης συνταγματικότητας έγχρωμα ψηφοδέλτια και την ψήφο Αλευρά.

Η εκλογή στην Π.τ.Δ. του προέδρου της ΔΗ.ΑΝΑ., τον Μάρτιο του 1995, έδωσε το φιλί της ζωής στην παραπαίουσα κυβέρνηση Παπανδρέου και την ευκαιρία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να παραμείνει –με «ευγενική χορηγία» της ΠΟΛ.ΑΝ. και ασφαλώς προς αμοιβαίο όφελος- για άλλα εννέα χρόνια στην εξουσία. Στα «ευεργετικά» αποτελέσματα αυτής της παράτασης ξεχωρίζουν τα Ίμια, ο Οτσαλάν, η ληστεία του Χρηματιστηρίου, η απογείωση της διαφθοράς και της διαπλοκής, το ναυάγιο του Ασφαλιστικού.

Το 2005 ο Κώστας Καραμανλής, λειτούργησε με πολιτική υπευθυνότητα, επιλέγοντας πρόεδρο από το «αντίπαλο στρατόπεδο», παρά το γεγονός ότι ήταν απόλυτος κυρίαρχος του πολικού σκηνικού, με την δημοτικότητά του απογειωμένη, και η ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση θα οδηγούσε με βεβαιότητα στη συντριβή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον πολιτικό εκμηδενισμό του Παπανδρέου. Ο τελευταίος, τέσσερα χρόνια μετά, αρνήθηκε την επανεκλογή του κυρίου Παπούλια πριν πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές.

Το 2015 ήταν η σειρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενος την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής βιώνουμε. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αμέσως μετά ο κύριος Τσίπρας, επιλέγοντας τον κύριο Παυλόπουλο, δικαίωσε για δεύτερη φορά μετά το 2005 την απαίτηση του συντάγματος για ευρύτερες συγκλίσεις στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι βέβαιο ότι, αν η χώρα είχε οδηγηθεί σε νέες εκλογές, η νέα νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είχε θριαμβευτικό χαρακτήρα.

Ο σημερινός Πρόεδρος, επιτελώντας με εξαιρετικό τρόπο τα καθήκοντα του, παίζει ουσιαστικό ρόλο -διακριτικά και αθόρυβα- σε κρίσιμες αποφάσεις. Οι παρεμβάσεις του το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 αλλά και στην οριοθέτηση του Σκοπιανού στα πλαίσια της εθνικής γραμμής του Βουκουρεστίου ήταν καθοριστικές. Είναι, λοιπόν, περίεργη η επίμονη προσπάθεια υπονόμευσής του από παράγοντες της Ν.Δ., οι οποίοι μάλιστα δεν διαθέτουν άψογο παραταξιακό βιογραφικό. Εξάλλου, αν κάποιος δεχθεί ως επαρκείς τις δικαιολογίες της μη ψήφισης υπέρ του το 2015 από τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο(Μητσοτάκης) του κόμματος, δεν δικαιολογείται σήμερα και το οποιοδήποτε στέλεχος να έχει την ίδια στάση απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του;

Αντωνάκος Αντώνης

05-07-2018

antonakosantonis@gmail.com http://www.antonakos.edu.gr

Δημοσιεύθηκε στην «δημοκρατία» 16/07/2018.

Δημοσιεύθηκε και στα sites: dimokratianews, thepressroom, greekteachers.

Αναδημοσιεύθηκε και στα sites: palo, Olympia, crete-news, asekpkoz.