Οι «κηπουροί» της πολιτικής.

«μόνοι γάρ τον τε μηδέν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ᾽ ἀχρεῖον νομίζομεν»

«μόνον εμείς θεωρούμε ότι όποιος μένει αμέτοχος στα κοινά δεν είναι φιλήσυχος αλλά άχρηστος»:

(Περικλής, Επιτάφιος)

Ώστε λοιπόν η ενασχόληση με το κοινά δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι χόμπι, δεν είναι πίστα προβολής αλλά υποχρέωση του Πολίτη. Αλλά του Πολίτη με Π κεφαλαίο που πάντα εξεγείρεται διαμαρτύρεται και προσπαθεί να αλλάξει ότι θεωρεί στραβό στον χώρο που εργάζεται, στον τόπο που μένει, στο Έθνος που αισθάνεται ότι ανήκει. Συνεπώς αυτή η συναίσθηση (και η ιδιότητα) του Πολίτη πρέπει να επιβεβαιώνεται με τη στάση και τη  δράση του αν όχι από την παιδική ηλικία, τουλάχιστον από την ώρα που αποκτά πολιτικά δικαιώματα. Είναι λογικό αν αυτό ισχύει για κάθε πολίτη, να ισχύει με απόλυτο τρόπο για εκείνους που εμφανίζονται ξαφνικά να ενδιαφέρονται για συμμετοχή στα κοινά, εννοείται από διακεκριμένες και προσοδοφόρες πάντοτε θέσεις.

Υπό αυτή την έννοια είναι μάλλον απίθανο, αν και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, να εμφανισθεί σε κάποιον η διάθεση ενασχόλησης με τα κοινά - και προσφοράς δίχως ανταλλάγματα - μετά από μία επιτυχημένη προσωπική διαδρομή ως «ιδιώτης» - "άχρηστος" κατά τον Περικλή - δίχως να υποκρύπτεται, στην καλύτερη περίπτωση, ως κύριο κίνητρο η επιδίωξη της «ηδονής» της εξουσίας ή της προσωπικής προβολής.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, ποιού είδους βιογραφικά πρέπει να μετράνε στην αναζήτηση υποψηφίων «επίδοξων αρχόντων». Γιατί η πολιτική δεν είναι επιχείρηση. Ή τουλάχιστον οφείλει να μην είναι επιχείρηση. Ούτε πασαρέλα.

Ανατρέχοντας στην πρόσφατη ιστορία μας σταχυολογούμε πρόχειρα από την κυβέρνηση των «κηπουρών» τρείς περιπτώσεις. 1: Π. Γερουλάνος «…ελληνικό κολλέγιο του Λονδίνου [...] ιστορία στο Κολλέγιο Ουίλιαμς […] μεταπτυχιακές Χάρβαρντ και MIT. Εργάστηκε … Photoelectron Corporation, Alpha Finance, Barclays, με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση..(Wikipedia). 2: Γ. Παπακωνσταντίνου «…οικονομικά (LSE). Μεταπτυχιακό […] NYU και Dr (LSE). […] εργάστηκε επί 10 χρόνια στον (ΟΟΣΑ).» (Wikipedia). 3: Δ. Δρούτσας «…Νομική Σχολή Βιέννης. διδακτορική διατριβή (ανολοκλήρωτη, Π.τ.Βιέννης) με θέμα «Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», […] Υποστήριξε με θέρμη το Σχέδιο Ανάν, …» (Wikipedia).

Τρείς υπουργοί της κυβέρνησης των «κηπουρών» του Γ. Παπανδρέου που μας οδήγησε στη χρεωκοπία. Επομένως, για να μην οδηγηθούμε σε μια νέα κυβέρνηση «κηπουρών», τι είδους βιογραφικά πρέπει να αναζητάμε τελικά;

Αντώνης Αντωνάκος

01-11-2017

antonakosantonis@gmail.com http://www.antonakos.edu.gr

Δημοσιεύθηκε στη «δημοκρατία» 03/11/2017.

 

Δημοσιεύθηκε και στα sites: diktyo.gr, dakekavalas.blogspot.com