Τις πταίει;

«Φταίει το κακό το ριζικό μας;

Φταίει ο Θεός που μας μισεί;»

Ή μήπως, όπως λεν οι υπουργοί μας,

Για όλα φταίνε οι Γερμανοί;

 

Καλός ο Βάρναλης, αλλά πέθανε νωρίς, (16 Δεκεμβρίου 1974). Διαφορετικά θα ήξερε ότι τελικά φταίει ο Καραμανλής. Όχι, μην κάνετε λάθος, όχι ο Κώστας, αρκετές «αμαρτίες» τού έχουμε φορτώσει δικαίως ή αδίκως. Όχι, ο κύριος φταίχτης δεν είναι άλλος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτός που με το ζόρι μας «έχωσε», ως δέκατο μέλος, στην επάρατη Ε.Ο.Κ.. Την Ε.Ο.Κ. των «μονοπωλίων» και του «κεφαλαίου». Μας παρέδωσε στα όργανα του «διεθνούς ιμπεριαλισμού» και του «ανθρωποφάγου καπιταλισμού». Ανυπεράσπιστους στα σχέδια καταχθόνιων «νεοφιλελεύθερων» και σοσιαλδημοκρατών «λακέδων» του «καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού».

Και όλα αυτά αυθαίρετα, ερήμην του σοφού λαού. Χωρίς ούτε ένα δημοψήφισμα. Γιατί γνώριζε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό. Γιατί γνώριζε ότι ο λαός διψούσε για «αλλαγή», για «πρόοδο», για τον «τρίτο δρόμο, για το σοσιαλισμό». Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε περίτρανα ένα χρόνο μετά, όταν, στις εκλογές, η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» μαζί με το Κ.Κ.Ε. (κύρια παρουσία στις «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις») έλαβαν το 59% των ψήφων. Με δεδομένη λοιπόν την αντίθεσή τους στην Ε.Ο.Κ. είναι δεδομένο το αρνητικό αποτέλεσμα, αν ο Καραμανλής επιχειρούσε το δημοψήφισμα. Γι αυτό δεν τόλμησε και εντελώς αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά μας «υποδούλωσε» στην «λυκοπαρέα» της Ευρώπης. Γιατί η «αλλαγή» δεν ταίριαζε με την «Ευρώπη των μονοπωλίων». Αλλά ούτε και των λαών, όπως απέδειξε ο εξοβελισμός για «δεξιά απόκλιση» του Σημίτη στις 13/6/1979 από το Εκτελεστικό Γραφείο του «κινήματος», λόγω της γνωστής αφίσας.

Αν δεν ήμασταν στην Ε.Ο.Κ. μετά το 1981, δεν θα πέφταμε στην παγίδα του εύκολου δανεισμού που μας έστησαν οι καπιταλιστές. Δεν θα μας «δηλητηρίαζαν» οι «ύαινες του κεφαλαίου» με τα Μ.Ο.Π., για να εθιστούν οι αγρότες μας σε καταναλωτικά πρότυπα αντίθετα με το «λιτό βίο», που ορθώς «ευαγγελίζεται» ο νέος απόστολος της «προόδου» στις συνεντεύξεις-επιστολές προς επαναστατημένους-εξαπατημένους Κορινθίους και λοιπούς γηγενείς-ιθαγενείς. Θα περιοριζόμασταν στα ΛΑΝΤΑ και τα ΖΑΣΤΑΒΑ που ανταλλάσσαμε με πορτοκάλια και ροδάκινα αντί για Μερσεντές και ΒΜW, σε φέτα και κασέρι αντί καμαμπέρ και ροκφόρ. Θα πηγαίναμε διακοπές στα Μέθανα και το Πόρτο Χέλι αντί για το Παρίσι και το Μπαλί.

Θα ήμασταν μια «αξιοπρεπής, ανεξάρτητη και περήφανη» χώρα στη συντροφιά του ΙΡΑΚ, της ΙΝΔΙΑΣ και της ΛΥΒΙΗΣ. Και ίσως, αν μας παρακαλούσανε, θα μπαίναμε στην Ε.Ε. το 1995 μαζί με τις τρεις Σκανδιναβικές χώρες (παρά το γεγονός ότι τότε το χρέος μας ήταν 110% και ο «πατέρας του» Α.Π. έλεγε το γνωστό «ή το Έθνος θα δαμάσει την υπερχρέωση ή η υπερχρέωση θα καταστρέψει το Έθνος»), ή πάλι ίσως να μπαίναμε το 2004 με τα άλλα δέκα κράτη ή καλύτερα το 2007 με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Άσε που, αν μας ζορίζανε, μπορεί να μην μπαίναμε και καθόλου. Σιγά το πράγμα, καλύτερα μόνοι μας, με τα σεα μας και τα μεα μας με το τζατζίκι μας και τη δραχμούλα μας. Να μας παρακαλάνε να έρθουν για διακοπές το καλοκαίρι και να τους λέμε τσου. Δεν σας θέλουμε, βρε αδερφέ, κάντε μας τη χάρη. Άσε που θα γλυτώναμε και από τους λαθρομετανάστες. Γιατί σιγά μην ερχόντουσαν για ψωμί κι ελιά, αυτά τα έχουν και στη χώρα τους. Ή θα πήγαιναν κατ’ ευθείαν στη Γερμανία, δεν θα χρειαζόταν να τους στείλει ο Πάνος.

Έχει δίκιο λοιπόν η κυβέρνηση. Δημοψήφισμα, κύριοι της Ε.Ε., για να δείτε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Για να καταλάβετε ότι η για πρώτη φορά μετά την πρώτη φορά (1981) αριστερή κυβέρνηση δεν αστειεύεται. Και δεν θα κάνει αυτό που έκανε η «Δεξιά» το 1981, να εντάξει τη χώρα στην Ε.Ο.Κ. χωρίς δημοψήφισμα.

Αλλά έτσι είναι η «Δεξιά». Απεχθάνεται τα δημοψηφίσματα, γιατί «φοβάται το λαό».

Γι’ αυτό σας λέω ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φταίει. Μας έβαλε στην Ε.Ε. παρά τη θέλησή μας.

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ 2015-03-09

www.antonakos.edu.gr

[email protected]