Το μεγάλο έγκλημα της περαίωσης PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 02 November 2010 12:54

Ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι στενάζουν κάτω από την μπότα του «κατακτητή» (μνημόνιο), στον οποίο μας παρέδωσε δεμένους χειροπόδαρα η Κυβέρνηση, η παραοικονομία όχι μόνο ζει και βασιλεύει συσσωρεύοντας κέρδη και ανεβάζοντας προκλητικά και προληπτικά (για να αναπληρώσει τις απώλειες της από τη μείωση της ζήτησης) τον πληθωρισμό, αλλά και σκανδαλωδώς επιβραβεύεται από τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα πριν από λίγους μήνες, σε επίσημη ομιλία του ο κύριος Γεωργακόπουλος Γ.Γ. εσόδων, αρμόδιος δηλαδή για τις εισπράξεις του κράτους, ανέβαζε την παραοικονομία σε 90 δισεκατομμύρια περίπου ή σε 40% του ΑΕΠ και τη φοροδιαφυγή σε 10 έως 12% του ΑΕΠ (25-30 δισεκατομμύρια) δηλαδή περίπου όσο ήταν το έλλειμμα το 2009. Εν τω μεταξύ τα 31 δισεκατομμύρια βεβαιωμένοι και ανείσπρακτοι φόροι του Σεπτεμβρίου του 2009 με τα οποία ο κύριος Παπανδρέου υποσχόταν «καλύτερες μέρες» και έχτιζε οράματα για τη «Δανία του νότου» έχουν διπλασιαστεί και βεβαίως παραμένουν ανείσπρακτα. 

Ένας απλός πολλαπλασιασμός μας αποδεικνύει ότι σε μια δεκαετία η σύλληψη της φοροδιαφυγής όχι μόνο θα μηδένιζε το Δημόσιο χρέος αλλά θα άφηνε και ένα μεγάλο κεφάλαιο στη διάθεση του κράτους για να εκσυγχρονίσουν και να αναπτυχθούν οι υποδομές. Αλλά ακόμα και αν δεν εξαλειφόταν απολύτως το χρέος επειδή η οικονομία δεν λειτουργεί με ασκήσεις επί χάρτου και με απλούς πολλαπλασιασμούς είναι σαφές ότι ο στρατηγικός περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, η οποία σύμφωνα με άλλους αρμοδίους (διοικητής ΙΚΑ) υπολογίζεται σε 15 δισεκατομμύρια θα έκανε τη χώρα την πιο συνεπή στην ευρωζώνη όσον αφορά τους κανόνες σύγκλισης.

Αποδεικνύοντας δε η κυβέρνηση ότι μόνο η προπαγάνδα ευημερεί αντί άμεσα και αποτελεσματικά να ασκήσει συνολική πολιτική με στρατηγικό στόχο την μεσοβραχυπρόθεσμα πάταξη της φοροδιαφυγής επιδίδεται απλώς στο αγαπημένο της παιχνίδι της προπαγάνδας κάνοντας θόρυβο γύρω από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής (γιατροί Κολωνακίου) την ίδια στιγμή που τα συνολικά αποτελέσματα παρά την δραματική αύξηση των εμμέσων φόρων είναι πενιχρά και οδηγούν με βεβαιότητα σε πρόσθετα μέτρα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χωρίς ίχνος ντροπής προχωρά στην σκανδαλώδη διαδικασία της επιβράβευσης των φοροφυγάδων με την διαδικασία της περαίωσης για τις χρήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι ενώ με μεγάλη έστω προσέγγιση, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ουσία και σύμφωνα με τα στοιχεία που στελέχη της κυβέρνησης έδωσαν η συνολική φοροδιαφυγή αυτών των χρήσεων ξεπερνάει τα 250 δισεκατομμύρια (10 χρόνια επί 10-12% του ΑΕΠ), με την περαίωση αισιοδοξούν να εισπράξουν ένα ποσό που δεν θα αντιστοιχεί ούτε στο 1% όσων έχουν κλαπεί σε αυτές τις χρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για μία επιχείρηση με βιβλία Γ΄ τάξεως με ανέλεγκτα έσοδα 1.000.000€, (τα κρυφά έσοδα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα), ο φόρος περαίωσης είναι μόλις 5.750€ δηλαδή μια τέτοια επιχείρηση που σε μια δεκαετία έχει ακαθάριστα φανερά έσοδα (εκτός από τα κρυφά που πολλές φορές είναι μεγαλύτερα) 10.000.000€ θα «καθαρίσει» με 57.050€, λιγότερα δηλαδή από όσα έχει καταβάλει στην εφορία το ίδιο διάστημα ένας μέσος μισθωτός. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, (και θα ενταχθούν γιατί δεν είναι κορόιδα εκτός από τους ελάχιστους συνεπείς που πραγματικά θα αισθάνονται κορόιδα), είναι 1.400.000.

Η κοροϊδία είναι προφανής. Η επιβράβευση της απάτης και η ανικανότητα είναι αδιανόητες. Η τέταρτη εξουσία από καιρό έχει αναλάβει το ρόλο του παιδονόμου και σωπαίνει στην καλύτερη περίπτωση όταν δεν αποπροσανατολίζει αντί να ελέγχει την κυβέρνηση, βεβαίως σε πολλές περιπτώσεις είναι και οι ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε. από τους μεγάλους ωφελημένους της ρύθμισης.

Συμπέρασμα μέχρι πότε θα επιτρέπουμε να μας εξαπατούν μήπως ήρθε η ώρα να τους στείλουμε!!!

Στο σπίτι τους. Εδώ και τώρα.

Αντώνης Αντωνάκος

1/11/2010

Last Updated on Tuesday, 02 November 2010 13:00