Ποιο λογαριασμό πληρώνουμε; Τους κλέφτες ή τους ανεύθυνους; PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 22 March 2010 08:42


Ε
νώ ανακοινώθηκε το πάγωμα των συντάξεων ακόμα και των συντάξεων πείνας δεν φαίνεται να έχουν οι αρμόδιοι αντιληφθεί ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που συνταξιοδοτούνται από το υπό την απειλή χρεωκοπίας Ελληνικό κράτος χωρίς να είναι στην πραγματικότητα δικαιούχοι. Ή μήπως στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες χιλιάδες;

Μια πρόχειρη καταγραφή όσων έχουν πέσει στην αντίληψη μου με την επιφύλαξη κάποιου λάθους αφού δεν ισχυρίζομαι ότι είναι αποτέλεσμα μελέτης αλλά απλή καταγραφή πληροφοριών.


Περίπτωση πρώτη: πληροφορήθηκα την χρονιά που μας πέρασε ότι κάποιοι συμπατριώτες μου εγκατεστημένοι από πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό και οι οποίοι σε αραιά διαστήματα επισκέπτονται την Ελλάδα μόνο για τουρισμό παίρνουν από το φτωχό κράτος σύνταξη. Δηλαδή τους στέλνουμε κάθε χρόνο μια επιταγή με περίπου 5000 ευρώ. Ρωτώντας γνωστούς από την επαρχία πληροφορήθηκα ότι το γεγονός είναι μάλλον γενικευμένο.

Περίπτωση δεύτερη: ανασφάλιστοι, κυρίως γυναίκες οι οποίες έτυχε οι ίδιες ή οι σύζυγοι τους να έχουν κάποιο κτήμα στο χωριό, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα αγρότισσες, ενδεχομένως δεν έχουν ασχοληθεί ούτε μία μέρα με αγροτικές δουλειές παίρνουν παρ’ όλα αυτά αγροτική σύνταξη.

Περίπτωση Τρίτη: ανύπαντρες θυγατέρες στρατιωτικών και αστυνομικών. Είναι τουλάχιστον παράλογο να συνεχίζεται ακόμα και σήμερα αυτό το καθεστώς που ίσως κάποιες συνθήκες στις αρχές του περασμένου αιώνα του έδιναν κάποιο νόημα.

Περίπτωση Τέταρτη: ήταν λογικό και δίκαιο όσοι συμμετέχοντας στην Εθνική Αντίσταση υπέστησαν μόνιμη βλάβη να τύχουν την φροντίδας της πολιτείας. Στην πραγματικότητα η κοινωνία βοά για τη σκανδαλώδη χορήγηση συντάξεων σε όλους όσοι είχαν τις προσβάσεις για να προμηθευτούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις.

Περίπτωση Πέμπτη: οι συντάξεις αναπηρίας που η γεωγραφική ανισοκατανομή τους μαρτυρά την «ανιδιοτέλεια» των αντίστοιχων επιτροπών είναι μια ακόμα πρόκληση.

Περίπτωση Έκτη: μου έλεγε φίλος που πρόσφατα έχασε τον πατέρα του ότι όταν έκανε τις ενέργειες για την διακοπή της χορήγησης σύνταξης κάποιοι τον "επέπληξαν" λέγοντας του ότι υπάρχουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες πεθαμένοι που δικοί τους εξακολουθούν να εισπράττουν την σύνταξη τους.

Αυτές τις καταγραφές όπως είπα και στην αρχή έχω από πληροφορίες και ίσως κάτι από αυτά να μην είναι ακριβώς έτσι όμως είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Και είναι επίσης πιθανό ότι υπάρχουν και άλλες κατηγορίες συντάξεων που στην πραγματικότητα τις εισπράττουν δίχως να τις δικαιούνται και δίχως να τις έχουν ανάγκη.

Last Updated on Tuesday, 02 November 2010 12:27