Ολυμπιακοί Αγώνες: Μια άλλη πρόταση PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 28 October 2009 22:48

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στη χώρα μας 108 χρόνια μετά την αναβίωσή τους. Η επανάληψή αυτού του γεγονότος δεν είναι ορατή στο προσεχές μέλλον. Ωστόσο οι Αγώνες πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

 

 

Και όταν μιλάμε για επιστροφή δεν εννοούμε την ευκαιριακή και οικονομικά επώδυνη διεξαγωγή των αγώνων στη χώρα μας όπως συνέβη το 2004. Βεβαίως, θα υποστηρίξουν ορισμένοι δικαίως, ότι, με τέτοια οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα, να διακυβεύονται στα πλαίσια της διεξαγωγής των Αγώνων, θα ήταν μεγάλη ουτοπία να διεκδικήσουμε τη μόνιμη διεξαγωγή τους στην Ελλάδα ακόμα και αν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε την επιτυχία τους.

Όμως από το άλλο μέρος έτσι όπως διεξάγονται οι αγώνες τείνουν να γίνουν κτήμα και αποκλειστικό δικαίωμα των ισχυρών ενώ για τα περισσότερα κράτη αποτελούν μακρινό και άπιαστο όνειρο.

Προκύπτει το ερώτημα, αφού οι αγώνες δεν μπορούν να διεξάγονται μόνιμα σε μια χώρα, ακόμα και στη γεννήτορα τους κάτι που διακαώς θα επιθυμούσαμε, και αφού έχουν γίνει προνόμιο των οικονομικά ισχυρών, τι θα μπορούσε να γίνει ώστε, αφ’ ενός μεν’ η Ελλάδα να εισπράττει μεγαλύτερο «μέρισμα» από την πολιτιστική της κληρονομιά και αφ’ ετέρου και οι πιο ασθενείς χώρες να αποκτήσουν δικαίωμα στο όνειρο;

Μια σκέψη μου είναι ότι η χώρα μας θα μπορούσε και θα έπρεπε σθεναρά να διεκδικήσει την περιοδική διεξαγωγή των αγώνων, ανά πέντε Ολυμπιάδες στην Ελλάδα. Αυτοί δε οι αγώνες να συνδιοργανώνονται με ένα ή και περισσότερα από τα κράτη εκείνα που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την αποκλειστική τιμή της διεξαγωγής τους. Έτσι θα έχουν και τα πλέον αδύναμα οικονομικά κράτη την ευκαιρία να προβληθούν συνδιοργανώνοντας τους αγώνες.

Να αποκτήσουν εμπειρίες πολύτιμες για την διοργάνωση μικρότερων αθλητικών γεγονότων. Να εκπαιδεύσουν στελέχη και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη χώρα τους. Ίσως θα μπορούσε μάλιστα κάποιο αγώνισμα ή κάποιοι αγώνες να διεξάγονται στην συνδιοργανώτρια χώρα.

Θεωρώ ότι αν αναδείξουμε αυτό το αίτημα με επιμονή και υπομονή θα κερδίσουμε την μάχη, γιατί όχι μόνο είναι ρεαλιστικό και δίκαιο το αίτημα, αλλά και γιατί θα έχουμε την συμπαράσταση και πάρα πολλών χωρών οι οποίες δεν έχουν καμία δυνατότητα να διοργανώσουν από μόνες τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το άλλο μέρος και οι περισσότερες από τις χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να αντιταχθούν αφού στην πραγματικότητα δεν στερούνται του δικαιώματος αυτού.

Ούτε όμως η Δ.Ο.Ε. έχει ουσιαστικά λόγους να μην υιοθετήσει αυτήν την πρόταση αφού με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιηθούν οι αθλητικές δραστηριότητες σε πολύ περισσότερες χώρες από εκείνες στις οποίες έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα.

Γιατί είναι γεγονός ότι ακόμα και η φιλοδοξία ανάληψης, (έστω και μερικώς), μιας τέτοιας διοργάνωσης οδηγεί στην ανασύνταξη των αθλητικών δυνάμεων κάθε χώρας και στην διάθεση περισσότερων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων στην προσπάθεια επίτευξης αυτής της φιλοδοξίας.

 

Αντώνης Αντωνάκος

 

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Απογευματινή της Κυριακής

Last Updated on Tuesday, 09 October 2012 14:10